Blog

Als praten helpt, praat dan met de vrienden van…

Afgelopen maanden heb ik weer gezien hoeveel impact de zelfdoding van een jongere op zijn of haar omgeving heeft. Omdat de vraag speelde: “Wat kunnen we hun omgeving bieden?” ben ik in gesprek gegaan met de vrienden van deze jongeren. Met zo’n bijzonder resultaat. 

Sindsdien heb ik er een missie bij… 

Hier worstelen jongeren mee
Iris loopt al een paar maanden met haar ziel onder haar arm. Ze is niet happy. Overdag is ze druk en praat ze heel veel. Maar ‘s avonds denkt ze na en blijft woelen in bed. Ze gaat gewoon naar school en in het weekend gaat ze uit met haar vriendinnen. Maar wat haar zo bezig houdt is de zelfdoding van de broer van haar beste vriendin Marit. Sindsdien voelt de wereld voor haar niet meer hetzelfde. Ze weet niet goed of ze tegen Marit over het verlies van haar broer moet beginnen. Ze wil geen nare gevoelens ophalen. Zelf heeft ze ook wel eens van die heftige gevoelens, soms ziet ze haar leven ook helemaal niet zo zitten. Maar dat vertelt ze niemand. Ze schaamt zich ervoor en praten zou toch niks oplossen. 

Sinds het overlijden van haar broer gaat Marit in het weekend helemaal los. Ze drinkt de laatste tijd meer dan anders, merkt Iris op. Ook heeft Marit meerdere vriendjes tegelijk. Moet Iris daar iets over zeggen? Als ze gedronken heeft, post Marit van alles op Instagram. Moet Iris daarop reageren? Misschien is het toch beter van niet.

Er zijn rondom het overlijden van de broer van Marit meer jongeren met dit soort gevoelens. Anke bijvoorbeeld. Ze wist dat de broer van Marit een oogje op haar had. Maar Anke had een oogje op een andere jongen. Heeft haar afwijzen met zijn overlijden te maken? Zou hij zich daarom van het leven hebben beroofd? Dat kan toch niet? Dat zal toch niet? Maar toch is de jongen overleden. Ze had dan wel geen oogje op hem, maar ze kon het wel heel goed met hem vinden. Ook Anke zit na het overlijden niet zo lekker in haar vel.

Hulp zoeken is lastig
Ik heb hierboven natuurlijk fictieve namen gebruikt. Maar het verhaal illustreert het type problemen jongeren waar jongeren vaak mee worstelen. Vaak vinden ze het lastig om over hun gevoelens te praten. Hulp zoeken vinden ze vaak lastig of niet nodig. Maar ze vragen zich af: Heb ik signalen gemist? Had ik mijn vriend(in) kunnen helpen? Moet ik er met nabestaanden wel of juist niet over praten?

Gesprek met iedereen bij elkaar
Na het overlijden van de broer van Marit heb ik met haar vriendinnen gesproken. Samen hebben ze hun gevoelens gedeeld. Er was ruimte voor verdriet en er was ruimte voor vragen. Maar ook om te lachen om de leuke dingen die ze samen hebben meegemaakt. Er kwamen vragen aan bod zoals: Hoe kunnen wij er zijn voor Marit? Hoe moeten we reageren? Er is ook gesproken met de vrienden van de overledene. Er kwamen vragen zoals: hebben we signalen gemist? Ondanks het verdriet dat er is, ontstaat een bepaalde berusting en wordt er meer gekeken naar de vraag hoe je nu verder moet.
 

Op deze avonden zijn er mooie gesprekken gevoerd. Heel open en eerlijk. Tijdens de avond bleek dat het overlijden van deze jongen meer los had gemaakt dan jongeren van elkaar wisten. Daardoor ontstond een enorme verbinding. Aan het einde van de avond bleven enkele jongeren hangen. Zo ontstond de mogelijkheid om hen concrete hulp te bieden. Maar ze pakten ook elkaar bij de hand en spraken na deze avond ook verder met elkaar. Mooi om te zien hoe Anke en Iris met elkaar in gesprek raakten, ze gave elkaar een knuffel en liepen druk pratend het wijkgebouw uit. 

Grote kans dat dit zonder de gesprekken nooit gebeurd was en dat ze er veel meer alleen voor hadden blijven staan. Maar op deze manier krijgen deze jongeren de kans om deze heftige gebeurtenis een plek te geven. 

Praten met elkaar biedt troost! 

Steun na een impactvolle gebeurtenis
Tijdens de teamtraining ‘Crisis in Kaart’ laat ik jullie zien hoe jullie – als directe omgeving –een cruciale rol spelen in het opvangen van jongeren na een impactvolle gebeurtenis en hoe jullie hen direct de steun kunnen bieden die zij nodig hebben.

Wil je meer weten over de teamtraining ‘Crisis in Kaart’ en er als eerste bij zijn voor de gratis training? Bel dan naar 040-2405558 of mail naar info@rustnaimpact.nl. Ik vertel graag meer.